Aktuelnosti,  Stručni prilozi

Vrijeme je za proizvodnju rasada

Svaka baštovanska sezona počinje početkom godine proizvodnjom rasada koji možemo da proizvodimo u vlastitoj kući ili stanu i taj posao ne zahtjeva neki poseban prostor i angažman. Ono što je važno da prije toga imamo, jeste jasan odabir kultura koje želimo da uzgajamo u toj godini i količinu koja nam je otprilike potrebna.

Važno je obratiti pažnju na kvalitet sjemena koje sijemo, proizvođače sjemena koje koristimo kao i starost sjemena. Što je sjeme starije, njegova klijavost je manja. Također, prilikom kupovine sjemena trebamo obratiti pažnju da je sjeme od organskih proizvođača, a još je bolje ako nađemo sjeme starih sorti. Takva sjemena imaju bolji imunutet, prilagođena su našem području te je samim tim njegova otpornost veća i bolja. To svakako ne treba da nas spriječi da posadimoi neke sorte koje nas privlače, koje su egzotične, da malo eksperimentišemo i iznenadimo naša nepca.

Proizvodnja rasada kreće u januaru i traje do aprila mjeseca. Važno je da se sije po rasporedu i u skladu sa klimom podneblja u kojem živimo.

Prilikom sjetve treba poštovati 3 pravila – ne smije se:

 1. sijati prerano,
 2. sijati preduboko i
 3. sijati pregusto.

Proizvodnja rasada – zašto ga proizvodimo?

 • Kontrolisano sjeme
 • Kontrolisani uslovi za sjeme (sterilan supstrat bez korova i bolesti),
 • Svako pojedino sjeme ima jednak prostor za razvoj i rast,
 • Kod presađivanja biljaka u vrt manje se oštećuje korijen biljke,
 • Rasad prilikom presađivanja ima grudu supstrata na korijenu i prilikom sadnje u vrt i lakše podnosi novu sredinu 
 • Bolja iskoristivost sjemena
 • Biljka je  ojačala prije nego što se presadi na otvoreno

Sjeme možemo sijati u klijališta, ali i u veće plastične zdjele koje imamo u domaćinstvu iz koje ćemo biljke kada malo ojačaju pikirati u čašice. Plastične zdjele koje koristimo su zdjele od vrhnja, eurokrema, sladoleda ili druga plastična ambalaža.

Sjeme sijemo u supstrat koji smo kupili u poljoprivrednoj apoteci. Tražimo organski supstrat, sterilan , kvalitetnog sastava. Prilikom sjetve važno je da zemlja nije previše hladna niti previše topla ( najbolja je sobna temperatura, oko 20°,  što znači da unesete zemlju u posudama u kojima ćete sijati da se ugrije ) i da je vlažna. Takva zemlja daje sjemenu dobru bazu za razvoj i napredak.

Koraci u proizvodnji rasada

 • U više od pola plastične posude staviti zemlju/supstrat. Prskalicom je lagano našpricati vodom da zemlja bude blago vlažna i po zemlji poredati odabrano sjeme sa jednakim razmakom. U svaku posudu sijemo jednu vrstu kulture.
 • Kad smo poredali sjeme, lagano smo ga prekrili zemljom. Što je manje sjeme, količina zemlje kojom se sjeme prekriva je manja odnosno sloj je tanji. Nakon pokrivanja sjemena, zemlju ponovo pošpricamo vodom.
 • Posude u koje smo posijali sjeme označimo tako što napišemo šta smo posijali i datum sjetve. Za označavanje rasada možemo koristiti samoljepljivu papirnu traku koju lijepimo na posudu, slamke, drvene štapiće od sladoleda, štapiće za šiš, stare flomastere i slično na koje ćete zakačiti papir sa navedenim informacijama. Važno je napomenuti da koristite vodootporni marker za označavanje kako se podaci ne bi izbrisali prilikom narednih špricanja vašeg rasada.
 • Posudu sa rasadom možemo pokriti najlonom da bismo duže zadržali vlagu i toplotu zemlje, ali to nije neophodno.
 • Potom posudu ostavljamo na toplo i hladno mjesto. To može biti i na višim policama u kući ili stanu, visećim elementima u kuhinji, ormarima ili slično. Mjesta na kojima se drži rasad posebno može biti problematično u manjim stanovima, zato možemo biti malo kreativni.
 • Rasad  redovno provjeravamo, špricamo vodom na svaka 2-3 dana. Važno je da pratimo stanje. Kada sjeme počne da klija premještamo ga na svijetlo i toplo mjesto ( npr. prozorske daske ), i nastavljamo da brinemo o njemu.

——————————————–

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *