Aktivnosti CERD-a

Kampanja “Pravo na Zdravo”

Organska subota je aktivnost  koja je dio kampanje PRAVO na ZDRAVO, a koju CERD sprovodi u cilju promocije organske poljoprivrede i širenja svijesti kod potrošača o potrebi konzumiranja zdrave organske hrane. Kroz ovaj događaj nastoji se približiti organska hrana potrošačima i skrenuti pažnja o važnosti zdrave ishrane.

Kampanja PRAVO na ZDRAVO ima za cilj da informiše građane o značaju i vrijednostima organske poljopriovrede, poveća dostupnost organskih proizvoda, inicira uspostavljanje organske pijace promotivno-prodajnog karaktera, podrži certifikovanje organske poljoprivredne proizvodnje uvodeći veći sistem garancije kod proizvođača koji nisu certifikovani a proizvode prema standardima organske poljoprivrede i informiše proizvođače kako bi dobili certifikat za organsku proizvodnju.

Na organskoj suboti građani Banja Luke imaju priliku da se druže sa organskim proizvođačima i uživaju u bogatoj ponudi zdravih namirnica. Pored raznovrsne ponude organskih proizvoda posjetioci dobijaju dosta informacija o načinu proizvodnje, odnosno uzgoju namirnica organskog porijekla.

Na štandovima se mogu pronaći predivno povrće organskog porijekla, ali i mnogi drugi proizvodi poput hladno cijeđenog suncokretovog ulja, organskog raževog i speltinog brašna te prerađevina od voća i povrća.

GEAR (Green Economy for Advanced Region) – Zelena ekonomija za razvoj regiona je projekat koji ima za cilj da doprinese zaštiti životne sredine kroz unapređenje znanja aktera u sektoru ekologije i organske poljoprivrede i povećanje svijesti javnosti o zelenoj ekonomiji i organskoj poljoprivredi.

U okviru ovog projekta realizovane su aktivnosti putem organizovanja edukacija i pružanje usluga menitoringa i konsultacija iz oblasti zelene ekonomije i organske poljoprivrede, organizovan je trening iz oblasti zelene ekonomije, pružene su usluge mentoringa i konsultacija, provedena je kampanja javnog zagovaranja „Pravo na zdravo“, uspostavljeni su kontakti, održane konsultacije i javne diskusije, uspostavljena je komunikacija sa javnosti i promovisana kampanja, održana je javna tribina i organizovan je javni događaji u cilju podizanja svijesti javnosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *