Aktivnosti CERD-a

Regionalna konferencija “Ekološki sistemi proizvodnje – Sarađujući sa prirodom”

Centar za ekonomski i ruralni razvoj organizovao je regionalnu video-konferenciju „Ekološki sistemi proizvodnje – Sarađujući sa prirodom“, koja se održala kroz 4 jednočasovne online sesije u periodu od 7. do 10. jula 2020. godine, putem ZOOM aplikacije gdje je više od 200 učesnika iz svih zemalja regiona imalo priliku upoznati se sa osnovama organske poljoprivrede kao i sa drugim vidovima ekoloških sistema proizvodnje.

Konferencija je obuhvatila više tema iz ekoloških sistema proizvodnje posebno naglašavajući da jedino sarađujući sa prirodom ostvarujemo dugoročno održivu poljoprivredu koja omogućuje da se uz ostvarivanje prihoda osigura zaštita i očuvanje životne sredine. Osim organske poljoprivredne proizvodnje na Konferenciji obrađene su i teme koje uključuju tehnologiju i zaštitu u organskoj proizvodnji, biovrtlarenje, značaj domaćih sjemena i rasada, certifikaciju u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi kao i osnove permakulture i biodinamičke poljoprivrede.

Predavači na ovoj Konferenciju su bili Prof. emeritus dr Branka Lazić iz Srbije, Silvija Kolar–Fodor i mr.sc. Dijana Posavec iz Hrvatske, Prof. Dr Vida Todorović i Lena Jaggi Kosić iz Bosne i Hercegovine, dip. ing Nenad Novaković iz Srbije i Sergio Stancich iz Slovenije.

Regionalni karakter konferencije pružio je mogućnost da se učesnici dodatno upoznaju sa različitim iskustvima iz čitavog regiona kao i da prošire svoja saznanja iz oblasti organske proizvodnje koja sve više dobija na značaju u svim zemljama Balkana.

Ova Konferencija uključila je eminentne stručnjake i praktičare iz oblasti organske i ekološke proizvodnje iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije te je vrlo široko obradila niz tema iz raznih ekoloških sistema proizvodnje, a sve u namjeri da se učesnici međusobno povežu i da se stvori jedinstvena platforma koja će u budućnosti omogućiti razmjenu informacija i znanja u zemljama regiona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *