Predstavljanje proizvođača

ZZ „Brka“ zadrugarstvo podigla na novi nivo

Zemljoradnička  zadruga „Brka“ iz brčanskog naselja Brka iz godine u godinu niže uspjehe što njenim kooperantima daje mogućnost lakšeg pristupa tržištu. Jedan od osnovnih ciljeva ove zadruge jeste okupljanje mladih proizvođača i razvoj sela kao temeljne vrijednosti snažne zadruge u kojoj će svako ostvariti svoje ekonomske ciljeve i imati dobrobit od svog i zajedničkog rada.

Zemljoradnička zadruga „Brka“ je osnovana 2002. godine na bazi bogate tradicije zadrugarstva u ovom kraju koja seže do daleke 1946. godine. Zadruga djeluje na području 11 opština na sjeveroistoku BiH, i bavi se organizovanom proizvodnjom i plasmanom mlijeka, voća i povrća, žitarica, uljarica te prometom repromaterijala. Pored svježeg programa u ponudi imaju suvi i smrznuti.

Ova zadruga trenutno ima preko 600 registrovanih kooperanata koji se bave proizvodnjom mlijeka. Najveći broj njih je iz južnog dijela Brčko distrikta, kao i iz susjednih opština RS i Federacije BiH, dok mogućnosti za kooperaciju sa proizvođačima mlijeka ima i u istočnom dijelu ove lokalne zajednice.

Svojim kooperantima nude brojne pogodnosti koje život na selu mogu učiniti mnogo lakšim i ekonomski isplativijim. Iz zadruge ističu da njihovi kooperanti raspolažu značajnim proizvodnim potencijalom posebno kada je u pitanju proizvodnja mlijeka.

Nakon pisanja CERD-a u časopisu Agroplaneta o ovoj zadruzi, mnoge stvari su se promijenile – i to na bolje. Zadruga je proširila asortiman svojih proizvoda pa kroz svoj brend Coop nudi pakovani orah, suhe šljive, čips od jabuke,  čoko badem, čoko lješnjak te student mix. Grade i silos za žitarice kapaciteta 1000 tona, a 2018. godine su izgradili i savremenu mljekaru sa edukativno-komunikacijskim centrom namijenjenim jačanju poljoprivrede.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *