Stručni prilozi

Poboljšajte kvalitet komposta uz biodinamičke kompost preparate

Biodinamički kompost se poboljšava upotrebom šest preparata koji se spravljaju  hajdučke trave (502), kamilice (503), koprive (504), kore hrasta (505), maslačka (506) i valerijane (507). Svaka od ovih biljaka se transformiše kroz jedinstven proces koji ih povezuje sa životinjskim carstvom, zemljom i godišnjim ciklusom. Spajanje ovih elemenata  uvećava  ljekovita svojstva, omogućava rast korisnih bakterija i gljivica i kreira moćnu koncentrisanu supstancu koja ubrzava razvoj komposta. Mala količina preparata se dodaje u kompost odmah nakon njegovog spravljanja te nakon prevrtanja. Biodinamički preparat poboljšava kvalitet komposta tako što stabilizuje nitrogen i druge hranjive materije, uvećava mikrobiološku raznovrsnost i više osjetljivosti u proces kompostiranja. Biodinamički kompost pomaže da se zemljište dovede u sklad sa cijelom farmom i okruženjem uz istovremeno povećanje kvaliteta zemljišta i organske materije. Takođe, na ovakav način se dodaje i više ugljenia što pomaže postizanju klimatskog balansa.

U nastavku Vam donosimo i načine kako da biodinamičke preparate napravite i na svom imanju.

Potrebno je ubrati mlade koprive koje nisu izrasle više od 20 cantimetara i koje nisu započele sa cvjetanjem. Nakon branja, biljke se ostavljaju na otvorenom kako bi počele da venu a za to vrijeme se u zemlji iskopa kanal dubine oko 40 cantimetara. Na dno kanala se postavljaju provela stabla koprive, te se zatrpavaju slojem treseta i zemlje. Ovako zatrpane biljke u zemlji ostaju cijelu godinu, a nakon što se izvade, na njihovo mjesto se mogu stavljati nova stabla. Umjesto kanala se mogu koristiti i drveni sanduci dubine pola metra.

Kada je riječ o preparatu 503, glavna sirovina za njegovo spravljanje je kamilica. Nakon što se cvjetovi sakupe (potrebno je da to budu krupni i zdravi cvjetovi) potrebno ih je osušiti u hladu. Tako se čuvaju do jeseni nakon čega se kuva blagi čaj od jednog dijela cjetova. Čajem se preliva ostatak cvjetova i očišćena crijeva govečeta.  U crijeva se stavljaju  već nakvašeni cvjetovi, sve se dobro uveže i ostavlja u zemlju gdje treba da prezimi. Gotov preparat se vadi početkom proljeća.

Preparat 502 se pravi od hajdučke trave. Kao i kod većine prepata, ubiru se cvjetovi koji se kasnije suše u hladu nakon čega se pakuju u papirne kese. U proljeće se skuplja mlada hajdučka trava, čiji se cvjetovi nisu razvili. Ona se preliva ključalom vodom i ostavlja pola sata kako bi  napravio čaj. Čajem se prelivaju osušeni cvjetovi koji su sačuvani pa se stavljaju u mjehur jelena. To se sve veže i ostavlja na sunčanom mjestu do početka jeseni kada se zakopava u zemlju bogatu humusom. Ovaj preparat se smatra gotovim tek početkom proljeća. Pripravljanje ovog preparata se može pojednostaviti tako što se, umjesto preparata, u zemlju ostavljaju osušeni buketi hajdučke trave a prskanje se povremeno vrši čajem od ove biljke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *