Aktivnosti CERD-a

CERD i Domestica učestvovali na festivalu Terra parzival 2019

Predstavnici CERD-a  su imali priliku da učestvuju u jedinstvenom festivalu koji spaja umjetnost, ruralni razvoj i biodinamičku poljoprivredu.  Riječ je o festivalu Terra parzival koji se svake godine održava u Sloveniji, prošle godine u dvorcu Ptuj.

U osnovi festivala je veličanstven ep o Parzivalu, vitezovima okruglog stola i potrazi za svetim gralom koji je stvorio Wolfram von Eschenbach (1160 – 1220) početkom 13. vijeka. Ova priča je kroz muzički program razvila  širi i holistički pristup razumijevanju samog regiona – kao geografske, kulturne i istorijske jedinice tog dijela Evrope. Ovo zajedno sa jedinstvenim pristupom pod nazivom Macro Violin čini osnovu ovog festivala poznatog kao Evropski regionalni razvojni model.

 CERD je prošlog ljeta imao priliku da se upozna sa ovim umjetničkim draguljem srednjevjekovne epske priče kroz program Terra Parzivala a pod vođstvom izuzetnog Mihe Pogačnika. Miha, vrhunski umjetnik, koji je Ambasador kulture Slovenije u ovoj priči spojio je umjetnost i razvoj sa fokusom na ruralna područja Slovenije. Nezaobilazna tema je bio sveobuhvatan rad dr. Rudolfa Steinera uključujući i biodinamičku poljoprivredu koja se sprovodi i na Domestica imanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *