Stručni prilozi

Kako uzgajati cveklu

Cvekla je zdrava korjenasta biljka. Lako se uzgaja i dobro podnosi hladno vrijeme. Može se gajiti na otvorenom i u plastenicima. Listovi mlade cvekle obiluju vitaminima, a korijen sadrži visok stepen jabučne, vinske i limunske kiseline. Dajemo vam nekoliko korisnih savjeta za slučaj da planirate da se bavite gajenjem ove povrtlarske kulture.

Ovo povrće možete sijati rano u proljeće, 2-3 sedmice prije posljednjeg mraza. Možete je sijati sve dok temperatura ne dostigne 27 stepeni. Nakon toga cvekla se može sijati krajem ljeta i rano u jesen, 6 do 8 sedmica prije prvog mraza.

Cvekla je dvogodišnja biljka, mada se često može gajiti i kao jednogodišnja. Najčešće se gaji zbog korijena, koji je izuzetno bogat gvožđem, ali i zbog svog lista. Korijen može biti ljubičast, žut ili bijel, u zavisnosti od vrste koju gajite.

Ako cveklu gajite za sopstvene potrebe, uzgajajte od 5 do 10 strukova po članu domaćinstva. Najbolji prinos cvekle dobija se kada je posijana u osunčanim dijelovima bašte i na rastresitom zemljištu koje je dobro nađubreno. Takođe, ova povrtlarska biljka daje bolje prinose kada se pH vrednost zemljišta kreće u granicama od 6 do 6,8.

 

Sadnja

Preporučuje se da u ranom uzgoju cveklu sijete u lejama, a da je kasnije presadite u baštu. S obzirom na to da je klijavost sjemena mala, preporučuje se da imate više biljaka za sadnju. Sadite ih u jednu leju na 2,5 centimetara dubine i 2,5 centimetara razmaka, a kada sadnice dostignu sedam centimetara, proredite leju. Preporučuje se da udaljenost između redova bude od 30 do 45 centimetara.

Cveklu možete posijati ili posaditi zajedno sa lukom i kelerabom. Ukoliko ste odlučili da sadite nekoliko različitih biljaka u istoj leji, vodite računa o tome da one ne prave veliku hladovinu, kako bi sunčevi zraci mogli da stignu do cvekle.

 

Zalijevanje i prihrana

Zalijevajte je redovno, ali ne sa previše vode. Ukoliko zemljište bude previše suvo, plod će zakržljati, biće vrpčast, upreden i tvrd. Prije njegove sadnje ii sijanja u bašti preporučuje se stavljanje komposta.

 

Njega i zaštita

Redovno obilazite ovu biljku da ne bi zarasla u korov. Najčešće štetočine koje napadaju cveklu su buvač, sovice i moljac, dok su najčešće bolesti ove biljke pjegavost lista i pepelnica. Za zaštitu od korova, bolesti i insekata koristite odgovarajuće insekticide, herbicide i fungicide.

 

Skladištenje

Cveklu treba vaditi prije jakih jesenjih mrazeva. U našim klimatskim uslovima berba je krajem oktobra i početkom novembra. Poslije vađenja cvekle, list se skida, a korijen čuva u posebnim skladištima. Prije nego što se odlučite da posijete / posadite ovu biljku, preporučuje se da uradite analizu zemljišta.

 

(Agromedia)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *