Aktivnosti CERD-a

Domestica jabuke – jedine certifikovane integralne jabuke u BiH

U sklopu projekta „Domestica – inovativni poslovni model“ izvršena je isporuka mini sortirke za voće projektnim partnerima VPZ “Dubičko potkozarje”.  Sortirka će doprinijeti povećanju efikasnosti u procesu pakovanja i distribucije voća i dovesti do povećanja i ujednačavanja kvaliteta isporučenog voća od strane voćara koji su članovi zadruge „Dubičko Potkozarje“ iz Kozarske Dubice. Sortirka je izrađena u potpunosti od inox materijala, te je opremljena bazenom za vodeno pražnjenje gajbi, kao i sa segmentima za čišćenje i sušenje plodova. Kapacitet sortirke je 1500 kg/h, a metoda sortiranja je prema veličini plodova.

Centar za ekonomski i ruralni razvoj implementira projekat „Domestica – inovativni poslovni model“ koji ima za cilj da doprinese unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (a pogotovo aktivnih zadruga) u sektoru agrobiznisa kroz razvoj inovativnog poslovnog modela koji je baziran na umrežavanju i izgradnji klastera za podršku zdravim, domaćim proizvodima. Projekat kofinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj – EU ProLocal kojeg implementira GIZ. Ukupna vrijednost projekta je 234.062,00 KM.  Iznos donatorskih sredstava u ovom projektu je 187.062,00 KM.

VPZ „Dubičko Potkozarje“ broji trenutno sedam članova koji su po zasađenim površinama vodeći proizvođači jabuke i kruške u ovoj opštini. Proizvodnja voća ove zadruge certifikovana je kao integralna proizvodnja uz pomoć ovog projekta certifikatom OK Kontrole iz Sarajeva. Trenutno je jabuka koju proizvode članovi ove zadruge jedina jabuka na domaćem tržištu sa zvaničnim certifikatom za integralnu proizvodnju voća.

Jedine certifikovane integralne jabuke u BiH možete poručiti putem naše FB stranice https://www.facebook.com/domesticabih/ ili kontaktijaći nas na tel 065 996 996.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *