Aktivnosti CERD-a

CERD na regionalnom partnerskom sastanku programa We Effect-a za Evropu

Predstavnici CERD-a su prošlog mjeseca u Tirani učestvovali na regionalnom partnerskom sastanku u okviru programa švedske organizacije We Effect za Evropu. Osam organizacija iz Albanije, Makedonije, Kosova, Moldavije i CERD iz Bosne i Hercegovine su partneri u okviru programa ruralnog razvoja We Effect-a za Evropu.

Na sastanku je između ostalog predstavljen regionalni projekat – Rodna ravnopravnost u ruralnom razvoju (GERD) koji će WeEffect realizovati uz potpuno učešće svih partnerskih organizacija. Na partnerskom sastanku Programska službenica za rodnu ravnopravnost i manjine We Effect-a Neda Chalovska Dimovska predstavila je Akcioni plan za implementaciju projekta GERD sa ciljem da pruži detaljne informacije o rasporedu aktivnosti koje će realizovati u okviru ovog projekta. We Effect tim će napraviti procjenu razvoja i znanja o rodnoj ravnopravnosti i „Gender mainstreaming-a“ u partnerskim organizacijama u poslednje dvije godine, kao nastavak studije rodne ravnopravnosti provedene u 2017. Ovi podaci, zajedno s podacima za izvještaj o ravnopravnosti polova, biće osnova za oblikovanje metodologije za obuku trenera u skladu sa nivoom znanja partnerskih organizacija. Pored toga, ovi podaci će se koristiti kao osnova za mjerenje napretka u organizacijskom razvoju, ali i promjene normi u zajednicama.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija ove će godine praviti pregled o implementaciji CEDAW-a u Bosni i Hercegovini. Na Predsesiji Radne grupe koja će se održati od 11-15 marta 2019. godine, pripremiti listu pitanja za najosjetljivija pitanja o ženskim pravima, na koja će Bosna i Hercegovina odgovoriti sa dodatnim izvještajem. Centar za ekonomski i ruralni razvoj je u saradnji sa We Effect-om podnio je prijedlog sa listom pitanja o kojima će se raspravljati u na Predsesiji Radne grupe za relevantni izvještaj Bosne i Hercegovine koji će biti razmatran na 74. sjednici CEDAW odbora. U sklopu ovog prijedloga ukazuje se na potrebe za dodatnim informacijama o mjerama preduzetim u cilju povećanja učešća žena iz ruralnih sredina u obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj pomoći, vlasništvu i upravljanju zemljištem, te mjerama koje bi podržale zadružni pokret i članstvo žena iz ruralnih sredina u zadrugama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *