Predstavljanje proizvođača

Mali porodični biznis „Ljutko“ iz Tuzle

Prije četiri godina ljubitelji pikantne hrane, par Ratajc, zasadio je prve ljute paprike na balkonu, i počeli praviti u svojoj kuhinji ljute organske sosove, bez konzervansa, na bazi sirćetne kiseline.

Mali porodični biznis „Ljutko“ iz Tuzle prvi je registrovani obrt za proizvodnju i obradu ljutih paprika. Mladi bračni par Dinko i Fatima Ratajc prave 15 vrsta sosova i još neke proizvode. Kombinuju razne domaće sastojke sa ljutim parikama i tako dobijaju vrhunske sosove koji završavaju u cijelom svijetu, kao suvenir iz BiH.

Prije četiri godina ljubitelji pikantne hrane, par Ratajc, zasadio je prve ljute paprike na balkonu, i počeli praviti u svojoj kuhinji ljute organske sosove, bez konzervansa, na bazi sirćetne kiseline.

– Počeli smo sa malim količinama paprika na balkonu, čisto zato što nismo bili zadovoljni ponudom na tržištu. Imali smo industrijski pravljene sosove koji postoje već neko vrijeme na našem tržištu. Jednostavno nam se nije sviđalo kakav imaju okus – priča Dinko i dodaje da su 2014. godine posadili prve paprike. Godinu poslije imali su više sadnica ili, kako kaže Dinko, prelijepu džunglu na balkonu.

Te godine nabrali su 20 kg paprika i bili prezadovoljni jer je riječ o veoma malim  paprikama sa malom gramažom. Tada se pojavila ideja da ih iskoriste za sosove, a ne samo da se jedu svježe.

 

Razvijanje biznisa

–  U ovoj sezoni smo se odlučili za šest sorti. Prema proizvodima koje već imamo, pravili smo plansku sadnju. Pravimo fermentirane i kuhane sosove i senf. Pravimo sir u maslinovom ulju sa mediteranskim začinima. Imamo i pikantni kikiriki koji ide dobro u pabovima. Pored toga, imamo specijalne proizvode koje pravimo da obilježimo određene evente, kao što je sos „Rahmetlija“, povodom dvije godine postojanja Ljutka – nabraja  Dinko.

Osim na balkonu, paprike su trenutno posađene na njivama u Kaknju i Sanskom Mostu, a naredne godine će biti zasađene i na njivama u Tuzli. Sjemena su nabavljena od posebnih proizvođača, pa čak i od onih sa Floride i iz Japana.  Svaka vrsta paprike ima svoj specifičan okus, a sosovi se rade po veoma maštovitoj recepturi. Trenutno su aktuelni ljetni sosovi.

– Lagani sos u ljetnom tonu sa ananasom i fresno paprikama, malo peršuna, limuna i smeđeg šećera. Samo ćemo ga izblendati i može stajati u frižideru dvije do tri sedmice. To je za kućnu upotrebu sasvim odlično. Odlično se kombinuje uz ljetne salate u ovom periodu. Ako dodate još ananasa, možete napraviti preliv za sladoled. Znači, mašta je vaša granica. Šta god vam padne na pamet, možete uraditi – otkriva nam Dinko, dok pravi jedan od svojih sosova.

 

Široka ponuda

Imena sosova su raznolika. Tu su Tuzbasco, Tabasco, Žutko, Analni zlotvor, Bandit, Scorpion, Habanero, Hot chocolate, Merhametlija, i slično. Svaki sos ima specifičan okus koji daje posebna vrsta paprike. Degustatori se uglavnom vraćaju po još.

– Ljudi nas dosta kontaktiraju i kažu: „Daj, kupit ću ovaj sos kako bih poslao prijatelju koji živi u Africi, Štokholmu ili nekom drugom kutku svijeta“. U suštini to je bio naš cilj. Da napravimo brend koji će na neki način oslikavati naše domaće. Kao neki suvenir koji će neko ponijeti. Zašto bi suvenir bio u obliku magneta ako može biti u obliku hrane!? – pita se Fatima Ratajc i dodaje da je BiH zemlja u kojoj se malo toga možeš postići ako očekuješ da ti država stalno priskače u pomoć. Ali ako si snalažljiv i kreativan, ideja i naporan rad se i te kako isplate, poručuje bračni par Ratajc, koji često organizuje degustacije sosova, takmičenje u jedenju ljutih burgera, promocije po pubovima.

 

Nagrada za trud i ideju

Njihov trud, volja i rad nisu ostali nezapaženi. Prije pet mjeseci, DM drogeria market BiH u saradnji sa Fondacijom Mozaik u cilju podrške domaće proizvodnje, pokrenuli su društveno odgovornu inicijativu „Startajmo zajedno“, za nove domaće proizvođače čiji proizvodi će se naći na policama DM prodavnica širom BiH.

Upravo je „Ljutko“ jedan od 12 proizvođača koji je zadovoljio sve uslove i kriterije, pa će se uskoro sosovi „Habanero Bandit“  i „Merak“, naći na policama DM prodavnica. Osim toga, uskoro Ratajčevi otvaraju i vlastitu prodavnicu u Tuzli, koja će biti dostupna svim ljubiteljima ljutog zalogaja.

 

Autor: Nataša TADIĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *