Predstavljanje proizvođača

Porodica Gerzić iz Bosanske Krupe posvetila se organskom uzgoju

U prirodni postoji lijek za sve. Važno je družiti se sa prirodom i provodi što više vremena u njoj, radije nego sjediti u kući i razmišljati o svojoj bolesti. Upravo ovo bilo je glavna motivacija supružnicima Fatimi i Idrizu Gerziću iz Bosanske Krupe za pokretanje male porodične farme na kojoj spajaju pčelinje proizvode sa ljekovitim biljem i od toga dobijaju kvalitetne preparate namijenjene za liječenje raznih oboljenja.

Gerzići su među rijetkima koji se bave isključivo organskom proizvodnjom, a svi njihovi proizvodi prave se od sirovina koje ova porodica sama proizvede ili otkupi od lokalnih sakupljača ljekovitog bilja i šumskih plodova.

– Ne može se naći jedna biljka u prirodi koja će vas učiniti zdravima, nego je u tom procesu važno kombinirati biljke i upravo se u pravilnoj kombinaciji nalazi rješenje – kaže nam na početku razgovora Fatima Gerzić, koja sa suprugom danas posjeduje i medo-biljnu apoteku „Tim med“ u kojoj prodaju svoje proizvode.

 

Ekološki uzgoj

Prisjećajući se njihovih početaka, Fatima nam priča da nisu ni sanjali da će jednog dana imati sve ovo što danas imaju. U početku su se bavili samo pčelarstvom, i to više iz hobija, nego iz potrebe.

– Negdje 1987. godine kupili smo košnice i počeli da pčelarimo. Oboje smo u to vrijeme imali posao i nije nam nedostajalo novca, već smo počeli pčelariti zbog zdravstvenih razloga. Ubrzo smo uvidjeli da pčelarstvo ne samo da je dobro za zdravlje, već je i unosan posao – započinje svoju priču Fatima.

Do početka proteklog rata u BiH uspjeli da steknu 70 pčelinjih društava, ali su u jeku ratnog vihora ostali bez pčela. Nakon rata i ona i suprug bili su bez posla, pa su u želji da obezbjede kakvu-takvu egzistenciju odlučili da nastave sa pčelarstvom. Krenuli su ispočetka, te počeli aktivno da se uključuju na sve edukativne seminare i radionice da bi proširili znanje iz oblasti pčelarstva.

Prateći trendove, shvatili su potencijal organske proizvodnje pa su odlučili da se posvete tome. Na 46 dunuma zemlje posadili su ljekovito bilje, koje uzgajaju isključivo po principu organske proizvodnje, za što posjeduju i sertifikat.

– Odlučili smo se i za organsko pčelarenje i organski uzgoj bilja. Kako je vrijeme prolazilo, na osnovu edukacija, razvijale su se nove ideje, koje smo polako sprovodili u djela. Kako sam po struci farmaceutski tehničar, odlučila sam da spojim medne proizvode i ljekovito bilje i napravim prirodne preparate za liječenje raznih bolesti, ali i za svakodnevnu upotrebu. Tako su nastali naši melemi, kreme, tinkture, sirupi, čajne mješavine i mnogi drugi medo-biljni pripravci. Danas imamo široku paletu proizvoda koji su plod našeg dugogodišnjeg rada i  iskustva – ističe Fatima. Dodaje da nedostatak ljekovitog bilja iz vlastite proizvodnje nadoknađuju otkupom od lokalnih sakupljača.

 

Potpuno čist med

Ranije su sami išli u sakupljanje ljekovitog bilja, ali zbog obima posla, kako nam priča Fatima, više nisu u mogućnosti da to rade, pa angažuju sakupljače. Naša sagovornica nam pojašnjava da su svi njihovi preparati rađeni sa propolisom kao prirodnim antibiotikom širokog spektra i medom kao konzervansom. Najviše pažnje kupaca privlači propolis krema, kao i bronhotim sirup, koji čisti pluća i razlaže sekret u bronhijama.

– Jako je dobar kod svih oblika kašlja, bilo da je akutni ili hronični, kod astme i slično. Ima vrlo širok spektar djelovanja. U osnovi nema šećera, konzervansa i vještačkih boja – priča Fatima. Ističe da je propolis krema namijenjena za sve tipove kože. Osim za njegu kože, dobra je za liječenje svih oblika dermatoze, ekcema, opekotina, sunčanih pjega i sličnih kožnih problema.

Posebno su ponosni na svoj ekološki čist med bilo da je riječ o kestenovom, lipovom, livadskom ili šumskom. Fatima kaže da ove godine planiraju zasaditi heljdu kako bi na kraju godine imali i heljdin med, koji je izuzetno zdrav i kvalitetan.

I dok je ona zadužena za spravljanje široke palete medo-biljnih preparata, njen suprug vodi brigu o pčelinjacima i ljekovitom bilju. Uglas pričaju da sve ovo zahtijeva mnogo rada, ali da se trud isplati.

– Proizvodi se prave od vegetacije do vegetacije, onoliko koliko vam treba. Nema tu mnogo filozofije. Ko želi da ima, mora i da radi – poručuje na krauj naša sagovornica.

Fatima i njen suprug upravo svojim primjerom pokazuju kako znanje i upornost na maloj porodičnoj farmi mogu dati odlične rezultate.

Gerzići na porodičnoj farmi uzgajaju razno ljekovito bilje od kojeg posebno izdvajaju aloja veru, melisu, mentu piperitu, ehinaceu, neven, sikavicu, piskavicu, artičoku i noćurak. Fatima objašnjava da je piskavica vrlo zdrava žitarica, čiji je čaj izuzetno dobar za dojilje jer je dobar za laktaciju. Od ove biljke Gerzići su nedavno proizveli kremu i ulje za masažu grudi. Tvrde da su ovi proizvodi „prirodni silikoni“, odnosno da dovode do povećanja grudi.

– Piskavica je vrlo bogata mineralima i fitohormonima, koji su identični ženskim hormonima i zato dolazi do povećavanja grudi – kaže Fatima.

 

Piše: Snježana KARIĆ

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *