Aktivnosti CERD-a

JAVNA TRIBINA – Organska proizvodnja – zdrava ishrana i zdravlje ljudi

U okviru kampanje za promociju organske poljoprivrede koju CERD provodi pod sloganom „Pravo na zdravo“ 14. decembra u hotelu Jelena održana je javna tribina na temu „Organska proizvodnja – zdrava ishrana i zdravlje ljudi“. Cilj ovog događaja je podizanja svijesti građana o značaju organske poljoprivrede.

U snježnom zimskom ugođaju javnu tribinu su posjetili građani Banjaluke gdje su sa uglednim predavačima razgovarali o temama organskoj uzgoja, zdravstveno bezbjedne hrane i nutritivnom značaju namirnica. Učesnici su mogli da razgovaraju o dobrim primjerima organske proizvodnje i čuju dosta korisnih savjeta o zdravom načinu ishrane i kvalitetnim namirnicama. Kroz otvorenu diskusiju izlagača i učesnika došlo se do zaključka da način ishrane na koji smo navikli zbog lošeg kombinovanja namirnica, puno zasićenih masti i soli u nekim tradicionalnim jelima nije najbolji izbor za zdravlje i treba ga mjenjati sa većim unosom svježeg voća i povrća. Dok sa druge strane tradicionalni način uzgoja biljaka je nešto što svakako treba vratiti u praksu u današnjoj poljoprivrednoj proizvodnji, jer su naši preci znali i primjenjivali mnoge tehnike poput, plodoreda, kompostiranja, uzgoja biljaka prijatelja, koje su danas temelji organske poljoprivredne proizvodnje.

Učesnici tribine su se jednoglasno složili sa ciljevima javne kampanje i potvrdili da je potrebno organizovati što više ovakvih događaja i korisnih predavanja kako bi se postigli konkretni rezultati na podizanju nivoa svijesti i znanja građana o značaju organske hrane. Učesnici tribine potvrdili su da Banjaluka treba da dobije lokaciju u centru grada na kojoj bi se vršila promocija i prodaja organskih proizvoda, gdje bi se redovno mogli susretati sa lokalnim proizvođačima organske hrane, kupiti i saznati sve o njihovim proizvodima.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *