Stručni prilozi

Zaštita voćaka od zečeva

Zec je jedna od najvećih štetočina u voćnim zasadima. Pored toga što guli koru mladih voćnih sadnica, on jede njihove mlade vršne dijelove kao i pupoljke. Da biste sačuvali rod od ovih umiljatih, ali štetnih životinja, stručnjaci preporučuju prirodnu zaštitu.

Mlado stablo koje zec ošteti, ukoliko se sasvim ne osuši, nije sposobno da se razvije, pa prema tome ni da rađa. Često se dešava da mladi voćnjak koji je zec oštetio, mora sasvim da se iskrči i ponovo obavi sadnja. Pronalaze se razna sredstva za zaštitu od zeca, među kojima ima i mnogih preparata.

Za zaštitu mladih zasada od zečeva najbolje je imati ogradu od pletene žice. Ako je to neizvodljivo, onda voćke treba pojedinačno zaštititi. Neposredna zaštita se postiže obavijanjem kukuruzovinom, natron papirom od vreća, polivinilskom folijom, plastičnim mrežicama ili pak raznim otpacima od stočne hrane.

Jedan od načina zaštite od zečeva je zaštita primjenom hemijskih mjera, odnosno primjena repelenata, koji svojim neprijatnim mirisom i ukusom odbijaju a ne štete zdravlju zečeva. U ovu svrhu koriste se preparati kojima se premazuju stabla i ramene grane i koji djeluju odbijajuće na divljač. Premazivanje stabala i grana obavlja se po suvom vremenu i pri temperaturi iznad 10°C, a premazivanje je potrebno ponoviti za 60 dana. Premazivanje repelentima pruža zaštitu samo u slučaju slabijeg intenziteta pojave i blagih zima bez snježnog pokrivača.

Moguće je i pripremiti preparate za odbijanje zečeva. Uzme se jedan dio užegle svinjske masti i usirene krvi i dva dijela svježe goveđe balege, pa se sve to izmiješa i malo razrijedi toplom vodom. Ova smješa se može napraviti i na drugi način, tako što se uzme užeglo riblje ili ricinusovo ulje i ista količina svježe stočne krvi i to pomiješa sa ilovačom i zatim se razrijedi vodom do potrebne gustine. Ovako napravljenom pastom se premaže deblo i dijelovi ramenih grana voćaka. (Z. P.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *