Stručni prilozi

Radovi u pčelinjaku u novembru

U normalinim uslovima zimovanja potrebno je obezbijediti 15 do 20 kilograma hrane po pčelinjem društvu. Smještaj pčelinjaka treba da bude na ocjeditim područjima južnim ekspozicijama terena. Tokom novembra pčele su u stanju mirovanja, pa pčelari nemaju većih radova na samom pčelinjaku. Po pravilu pčelari su do novembra trebali sve da pripreme za ovaj period mirovanja.

 

Zazimljavanje pčela

Potrebno je pravilno rasporediti zalihe hrane i obezbijediti dovolne količine iste. U normalinim uslovima zimovanja potrebno je obezbijediti 15 do 20 kilograma hrane po pčelinjem društvu. Smještaj pčelinjaka treba da bude na ocjeditim područjima južnim ekspozicijama terena. Pčele odignuti od zemlje najmanje 30 centimetara. Pčelinjak ne smije biti izložen jakim vjetrovima.

 

Dopuna hrane

Tokom novembra u nedostatku hrane pčelinjim društvima dodati rezervne okvire sa medom, pri čemu treba voditi računa da med potiče iz zdravih društava, a treba dodati i kvalitetnu pogaču.

 

Utopljavanje pčelinjih društava

Utopljavanje se može uraditi novinskim papirom, stiroporom ili nekim drugim materijalom koji ne zadržava vlagu. Potrebno je pregledati da nema otvora na plodišnim nastavcima, a ukoliko ima otvora, iste treba zatvoriti. Najveći problem tokom zimskog perioda jeste pojava vlage u košnicama.

 

Tretman protiv varoe destructor

Tokom novembra u pčelinjim društvima ne bi trebalo da bude zatvorenog legla. To je pravi momenat da se sprovedu zaštitne mjere protiv varoe destructor, koja je u ovom periodu na pčelama. Tretman se može sprovesti biološkim sredstvima, kao što je oksalna kiselina ili sredstvima na bazi akaricida: apitol, perizin, amitraz. Takođe, u ovom periodu je potrebno suziti leta na košnicama kako bi se sprječio ulazak miševa i drugih neprijatelja.

S druge strane imamo i radovi u pčelarskoj radionici, farbanje košnica, sklapanje ramova, uvlačenje žice, te pretapanje voska i slično. Važno je napomenuti da je tokom zimskog perioda potrebno uraditi sve pripremne radove kako bi se spremno dočekala naredna sezona.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *