Predstavljanje proizvođača

Porodica Budimir iz sela Bara kod Drinića oživljava proizvodnju lana

Na području opštine Bosanski Petrovac iz godinu u godinu sve više poljoprivrednih proizvođača okreće se proizvodnji lana, čije su ulje i sjemenke izuzetno traženi na domaćem tržištu.

Ta kod nas već pomalo zaboravljena poljoprivredna kultura, koja se uzgajala još u vrijeme starih Egipćana, posljednjih godina dobija sve veću popularnost. Oživljavanje ove uljarice na području Bosanskog Petrovca počelo je prije sedam godina kada su zasijane prve ogledne parcele na površini od jednog hektara. Utvrđeno je da je lan posijan na ovom području izuzetno dobrog kvaliteta, a i prinosi su se pokazali vrlo dobrim. To je podstaklo mnoge poljoprivrednike da se i oni okušaju u njegovoj proizvodnji.

 

Pioniri u proizvodnji lana

Među onima koji su se odlučili za uzgoj ove stare uljarice našla se i porodica Budimir iz sela Bara kod Drinića. Lan uzgajaju već treću godinu za redom na deset dunuma zemlje, a potom ga prodaju Poljoprivrednoj zadruzi „Klekovača“ iz Drinića, koja od njega proizvodi kvalitetno ulje.

– Kvalitet petrovačkog lana prepoznat je ne samo u BiH, već i šire. Mi smo još pioniri u proizvodnji, ali vjerujem da nećemo stati na ovih deset dunuma – kaže Slavko Budimir. Dodaje da je poljoprivredna proizvodnja unosan posao ako joj se pristupi sa odgovarajućim znanjem, vještinama i tehnikama. Budimir kaže da u poljoprivredi, kao i u svakom drugom poslu, treba biti strpljiv jer se ništa ne može postići preko noći.

Naš sagovornik ističe da se poljoprivredom bavi cijeli život, ali da mu to nije bio primarni posao sve do prije sedam godina kada je proširio proizvodnju na sedam hektara zemlje. Osim lana, porodica Budimir na svom imanju uzgaja kukuruz, raž, ječam, pšenicu i heljdu, od kojih proizvodi kvalitetno brašno. Takođe, bave se i stočarstvom, pa na imanju drže 30-ak ovaca i sedam krava.

– Kravlje mlijeko prodajemo kompaniji „Megle“, tako da nam je to solidan izvor zarade. Ovce držimo za svoje potrebe, pa nam hrane nikada ne manjka – kaže Budimir. U poslu mu pomažu supruga Nada, inače babica u lokalnoj Hitnoj pomoći, te kćerka Jovana.

 

Mali peradarski raj

Ono što najviše privlači pažnju na imanju Budimira jeste veliki broj peradi, koja ponosno šeta njihovim imanjem. Pored kokoški, Budimiri drže nekoliko vrsta gusaka, potom patke, ćurke, morke, ali i paunove. I perad je, kaže Budimir, dobar izvor zarade jer, osim jaja, prodaje i meso, a prodaja mu vrlo dobro ide.

– Ne možemo proizvesti koliko se traži jaja i mesa. Iako je riječ o malom poljoprivrednom gazdinstvu, sve proizvedeno na našim poljima prodamo na kućnom pragu, jer građani prepoznaju kvalitet organski proizvedene hrane – ističe Budimir. Dodaje da se naporan rad uz kontinuirano ulaganje u proizvodnju isplati, jer ljudi cijene kvalitet ekološkog uzgoja.

A koliko porodica Budimir drži do ekološkog uzgoja pokazuje i činjenica da na njihovom imanju možete vidjeti i mnoge stare autohtone sorte voća, pretežno jabuka i krušaka, koje ponosno pokazuju posjetiocima. Nada Budimir pojašnjava da voće nikada nisu tretirali pesticidima, ali da uprkos tome nemaju problem sa urodom.

– Posebno smo ponosni na našu staru jabuku koju imamo u dvorištu, a koja nam svake godine da predivne plodove od kojih pravim sokove i džemove. Dio sačuvamo u svježem stanju i jedemo tokom zime – kaže ona i dodaje da su ranije na imanju imali i 50-ak košnica pčela, ali da su ih u međuvremenu rasprodali jer nisu mogli stići da se brinu oko njih. Danas imaju četiri košnice i med proizvode samo za svoje potrebe.

Naši domaćini za kraj poručuju da je posao u poljoprivredi težak, ali da to ne smije biti prepreka i izgovor za nerad.

– Tačno je da je teško, ali se može lijepo živjeti od svog rada. Ono što je najvažnije jeste da na selu nikada nećete biti gladni. Šanse uvijek postoje za one koji žele da ih vide. Prilikom započinjanja procesa proizvodnje trebalo bi da se krene sa manjim površinama dok se ne ovlada adekvatnim tehnikama i tehnologijama proizvodnje. Kada utvrdite u kom pravcu želite ići, sve ostalo dolazi samo po sebi – poručuju Nada i Slavko Budimir.

 

Piše: Snježana KARIĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *