Stručni prilozi

Najlakši recept za suzbijanje insekata – Sprej od luka i bibera

Postoji veliki broj organskih preparata koji se mogu koristiti za zaštitu biljaka, ali je malo onih koji se lako pripremaju i koji su efikasni kao što je sprej od luka i bibera. Taj sprej je nastao kombinovanjem više recepata i, što je najbolje, sve sastojke možete poronaći u svojoj kuhinji.

Osnovni sastojci koji su vam potrebni za pravljenje spreja su crni i bijeli luk i biber. Taj rastvor možete preventivno koristiti kako biste obezbijedili maksimalne prinose u vašoj bašti.

Danas mnogi organski preparati za zaštitu biljaka sadrže ulje bijelog luka i ljutog bibera. Kada koristite ove preparate, trebalo bi zabilježiti koji je od njih imao najviše uspjeha protiv određenih vrsta insekata. Proizvođačima organske hrane se preporučuje da prije korišćenja ovakvih preparata provjere propise. Taj preparat može da izazove iritacije na koži tako da bi trebalo izbjegavati kontakt sa kožom i očima. Pri spremanju i nanošenju spreja nosite gumene rukavice i vodite računa da sprej ne dođe u kontakt sa očima.

 

Za pripremu spreja od luka i bibera potrebno vam je:

 

1 glavica bijelog luka;

1 manji crni luk;

1 kašičica bibera (najbolje je koristiti svježe samljeven ili jače vrste bibera kao što je kajenski);

250 mililitara vode i

1 supena kašika deterdženta za sudove.

 

To sve sitno isjeckajte ili sameljite bijeli i crni luk. Dodajte biber i vodu, a zatim promiješajte. Ostavite da odstoji jedan sat, dodajte deterdžent za sudove i dobro promiješajte. Prilikom primjene preparata postarajte se da dobro isprskate lišće sa obe strane. Mješavinu možete da čuvate do sedmicu dana u frižideru.

Upotrebom ovog spreja u organskoj proizvodnji možete da spriječite pojavu insekata kao što su: gusjenice, larve leptira, krompirove zlatice, insekti koji napadaju pasulj i štitaste vaši.

 

(Agromedia)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *